pura-coaching-bladeren-5

Is lachen gezond?

pura-coaching-blog-lachen-gezond

Vorige week maakte ik met mijn jongste dochter een wandeling in een prachtig stukje natuurgebied bij Paterswolde (Groningen). Ze heeft als hobby fotograferen en de camera gaat dan ook bijna altijd mee. Vandaag wil ze wat nieuws uitproberen en ik mag haar model zijn.

Sommige mensen kunnen het, die zet je een camera op de neus en beginnen spontaan te lachen. Ik ben niet zo. De eerste paar kiekjes lukt het nog om met een brede glimlach de lens in te kijken maar dan krijg ik kramp in de kaken en wordt de gezichtsuitdrukking nep.

Ik prijs mij gelukkig met mijn verbeeldingskracht want dat is precies wat ik nu nodig heb. In een paar seconden transformeer ik mij denkbeeldig in een mini Doutzen Kroes en met de meest uitdagende moves loop ik over de catwalk van bladeren richting de camera. Het werkt! De lach is terug en de bewegingen worden met het op en neer lopen steeds uitbundiger. Het swingt! Zo goed dat ik de slappe lach krijg. De fotograaf is echter onverbiddelijk, het perfecte plaatje is nog niet geschoten. Ze blijft aansturen: kijk nog even zo, doe je haar iets naar achteren, trek je trui even recht. Er valt geen eer meer aan te behalen, de lach heeft mij zo te pakken dat rechtop staan niet eens meer mogelijk is.

Hoewel ik niet meer aan de opdracht voldoe zijn deze momenten goud waard. Lachen is namelijk niet alleen een superleuke bezigheid het is ook nog eens harstikke gezond.

Lachen:

  • Verbetert je humeur (aanmaak dopamine)
  • Vermindert stress
  • Geeft je immuunsysteem een boost (je wordt minder snel ziek)
  • Werkt pijnstillend (aanmaak endorfine)
  • Het werkt aanstekelijk (je ziet iemand lachen en gaat spontaan meelachen)

De laatste heeft te maken met de activatie van spiegelneuronen in onze hersenen. Deze bevinden zich in de insula en zorgen ervoor dat we begrijpen wat de ander bedoelt (boos, verdrietig, blij).

Na selectie zijn er welgeteld 4 foto’s die we redelijk toonbaar vinden. Het resultaat maakt niet meer uit. Deze middag heb ik mijn portie lachvitamines ruimschoots gehad.

Meer gezondheidseffecten

Erik Scherder, Hoogleraar Neuropsychologie, gaf voor TV Max een masterclass over geluk en de gezondheidseffecten van lachen. Na dit filmpje kan het niet anders dan dat je stralend door het leven gaat. https://www.npostart.nl/POW_04322841