pura-coaching-bladeren-5

Ervaren hoogsensitieve vrouwen meer overgangsklachten?

hsp-vrouw-meno-pauze-overgang-blog-pura-coaching

Wat is hoogsensitiviteit?

Hoogsensitiviteit is een aangeboren eigenschap die zich kenmerkt door de diepgaande verwerking van informatie in het brein. Hoogsensitieve mensen hebben een gevoeliger zenuwstelsel waardoor ze in staat zijn meer op te merken. Dit betreft niet alleen geuren, geluiden of licht, ook zijn ze in staat emoties van anderen, sferen en subtiele veranderingen waar te nemen.

Bij het waarnemen van prikkels kunnen we onderscheid maken tussen externe prikkels en interne prikkels. HSP nemen niet alleen externe prikkels intenser waar, ook hebben zij een goede feeling met wat er in het lichaam gebeurt. Een temperatuurschommeling, lege maag of hormonale veranderingen nemen zij eerder en intenser waar dan niet HSP.

HSP en de overgang beïnvloeden elkaar.

Wanneer je als HSP vrouw in de overgang komt kan het dus zijn dat je de klachten, behorend bij de overgangsfase, zoals opvliegers en nachtzweten, meer/intenser waarneemt dan een niet HSP vrouw. Jouw opvliegers zijn niet erger!

Daarnaast is het zo dat je als HSP gevoeliger bent voor stress. Op het moment dat de overgangsfase aangebroken is beginnen de waardes van oestrogeen en progesteron te schommelen. Progesteron heeft een nauwe relatie met het kalmeren van zenuwstelsel. Het is een soort zalving voor je zenuwen. Op het moment dat daar verandering in komt kun je dus ook meer stress ervaren, het opgejaagde gevoel wat veel vrouwen tijdens de overgang hebben.

De overgang vraagt om goede zelfzorg.

Samengevat is de overgangsfase voor een HSP vrouw een periode waar ze nog meer gericht moet zijn op zelfzorg. Waar je normaal gesproken niet zoveel moeite mee zou hebben kan in deze fase behoorlijk belastend voelen. Het vraagt dan ook om eens goed te kijken hoe je je leven hebt ingericht.

Heb je ernstige overgangsklachten? Overweeg dan eens een overgangsconsulente. Met wat eenvoudige aanpassingen in je dagelijks leven kun je de klachten al aanmerkelijk verminderen. Vraag altijd of de consulente bekend is met hoogsensitiviteit.