pura-coaching-bladeren-5

Hoogsensitieve mensen, de kanariepietjes in de kolenmijn

pura-coaching-blog-hsp-intens-waar-nemen

Afgelopen weekend lag het boek ‘Hoogsensitiviteit professioneel gezien’ van Annek Tol op mijn schoot. De auteur maakt daarin de vergelijking dat HSP de kanariepietjes in de kolenmijn zijn. Vroeger namen mijnwerkers een kanarie in een kooitje mee als waarschuwing voor de aanwezigheid van koolmonoxide of andere gassen in de lucht van de mijn. Het vogeltje diende als waarschuwingssignaal voor als de zuurstof op zou raken. De gevoeligheid van het diertje, die natuurlijk als eerste het loodje zou leggen, was bepalend voor het overleven in de mijnen. Veel HSP nemen dingen waar die voor anderen niet zichtbaar of voelbaar zijn. Deze subtiele waarneming uit zich in het voelen van sferen, emoties en energieën van anderen. Nu ben ik wat betreft deze waarneming wel wat gewend maar de laatste, de energie, heeft mij een jaar geleden toch even verrast.

Eén van de kinderen gaf aan zich niet helemaal lekker te voelen. Moeders en kinderen die zich niet top voelen, we kennen het wel, het vertroetelsysteem komt direct in actie. Zelfgemaakte kippensoep, een kopje thee, een beschuitje, een zakdoekje en een knuffel staan hier op het menu en werken bij de meest uiteenlopende kwalen en klachtjes. De verschijnselen vielen onder de noemer ‘verkoudheid’ dus het viel gelukkig mee. Na een kwartiertje keuvelen onder het genot van een kopje thee voelde ik plotseling ‘iets’ op mij afkomen. Het voelde zwaar en donker en werd direct bijgestaan door een duidelijke ingeving dat ik weg moest gaan. Dit intuïtieve gevoel was dermate sterk dat ik er gelijk gehoor aangaf. Ik gooide de thee, met gevaar voor eigen slokdarm, achterover, ritste mijn spulletjes bijeen en verliet het huis.

Een paar dagen later werd duidelijk dat ik net iets te lang aanwezig was geweest en mocht ik vergezeld met een doos tissues, thee, kippensoep en beschuit een week gaan bankhangen. Ik was verbaasd over hetgeen ik gevoeld had. Was het mogelijk een virus te voelen? Gelukkig heb ik een zeer ervaren energetisch werker die mijn vermoeden bevestigde. Een virus voelt als een zware, donkere energie. Je kunt het vergelijken met een enorme onweersbui die je op je afkomt. De donkere wolken die dreigend op je afkomen. En deze kanariepiet voelde dat.

De kanarie in de mijn diende als eerste waarschuwingssignaal voor de mijnwerkers. In het dagelijks leven zijn het vaak de HSP die als eerste ‘iets’ waarnemen. Ze voelen misverstanden, onrechtmatigheden, emoties en sferen. Vaak nog voor de ander zich er van bewust is. Veel HSP ondervinden problemen met deze gevoeligheid van waarneming omdat zij versmelten met de ander of de omgeving. Dit gebeurt vaak zonder dat ze het zelf in de gaten hebben. Zo kan het zijn dat hun eigen positieve bui omslaat in het negatieve of dat ze lichamelijke spanning ervaren in aanwezigheid van iemand die met het verkeerde been uit bed is gestapt.

Wanneer je gevoelig bent voor emoties, sferen of energieën is het belangrijk om te leren dicht bij jezelf te blijven. Hoe doe je dat?

Lichaamsbewustwording

Door lichaamsbeweging (yoga, wandelen) leer je je lichaam beter voelen. Wat hoort bij jou? Hoe reageert je lichaam, wat zijn de automatische reactiepatronen. Lichaamsbewustwording is een manier van bewust luisteren naar je lichaam en wat het je wil vertellen. Ook (energetische) massages en meditatie dragen bij aan lichaamsbewustwording. Wanneer je weet hoe jou lichaam werkt herken je sneller wat van jou is en wat van een ander.

Aarden

Aarden klinkt voor sommige mensen een zweverige bezigheid maar er is niets zo aards als met beidde voetjes stevig op de grond staan. Zie de aarde als een grote batterij waarbij je de opgenomen energie van de ander laat afvloeien en nieuwe (positieve) energie weer opneemt. Bewust aarden is de aandacht richten op het contact met de aarde. Je voeten en contact voelen. Soms stamp ik daarbij even een paar keer op de grond. Het is een manier die je aandacht ook direct op jezelf vestigt. En dat is bijzonder waardevol als je meegezogen wordt met de ander.

Visualiseren

Als laatste kun je leren visualiseren. Ik houd ervan om denkbeeldig een glazen wand tussen mijzelf en de ander te plaatsen. Er zijn echter ook andere manieren zoals het visualiseren van een glazen ei of jezelf in een bron van licht plaatsen. Probeer voor jezelf uit wat je makkelijk kunt visualiseren.

In het geval van het virus was er geen houden aan. Het is wat het is. Toch is het voelen één van de mooiste kenmerken die hoogsensitiviteit voor mij met zich meebrengt. Al zou ik voor geen goud willen ruilen met de kanariepiet in de kolenmijn.

Annek Tol overleed in 2018. Haar boek is een enorme eyeopener voor mij geweest.