pura-coaching-bladeren-5

Ben ik hoogsensitief?

ben-ik-hoogsensitief-blog-pura-coaching

Er is maar één die weet of je hoogsensitief bent, en dat ben jij

Elaine Aron, een Amerikaanse psychotherapeute, wordt gezien als de grondlegster van HSP. Nadat zij zichzelf als hoogsensitief (h)erkende deed ze samen met haarechtgenoot diverse onderzoeken naar de sensitieve mens. Hierdoor konden zij een groep mensen kaderen die zich meer dan gemiddeld bewust van subtiele informatie. Naar schatting is 15 tot 20% van de bevolking hoogsensitief. De verdeling vrouwen en mannen is hierin gelijk. Aron schreef het boek ‘’Hoogsensitieve personen’’. Het was voor veel mensen een eyeopener, eindelijk werd het voor hen duidelijk waarom zij zich ‘anders’ voelden.

De kenmerken van hoogsensitiviteit:

Fysiek

 • Je bent gevoelig voor fel licht, geluid, pijn – Bij fel (zon) licht voel je de behoefte om je ogen te beschermen (zonnebril). Harde geluiden kunnen oorverdovend pijn doen maar ook zachte/zoemende geluiden zoals van elektrische apparaten kunnen overprikkelen. Door het gevoeliger zenuwstelsel ervaar je een sterkere pijnprikkel.
 • Je hebt een gevoelige huid – Hier valt het welbekende labeltjesverhaal onder maar ook kriebelige, ruwe stoffen en naden kunnen je mateloos irriteren. En wat dacht je van een kruimeltje beschuit die per ongeluk in je shirt valt. Hoe snel schud jij het eruit? Onder de gevoelige huid valt ook het hebben van een allergie of eczeem.
 • Je hebt een sterk reuk/smaakvermogen – Je kunt intens genieten van bepaalde smaken of geuren. Het tegenovergestelde is er ook. Sommige geuren kunnen je tot kokhalzen brengen.
 • Je neemt subtiele veranderingen en details waar – Je neemt dingen waar die anderen ontgaan. Een foto die iets scheef hangt, dat ene gelaatstrekje die boekdelen spreekt, het zien dat iemand zich niet comfortabel voelt.
 • Sterke intuïtie –Het HSP brein kan razendsnelle verbindingen maken met ervaringen uit het verleden die zich in combinatie met de sterke empathie en het kunnen waarnemen van subtiele veranderingen uiten in het weten zonder te kunnen weten. HSP met spirituele gaven zullen intuïtie veel eerder omschrijven als de spreektaal van de ziel. Uit hun ervaringen van eenheid met het allesomvattende weten ze dat er meer is tussen hemel en aarde en hebben ze het gevoel geleidt te worden door het goddelijke. In beidde gevallen geldt dat intuïtie altijd zuiver is, geen oordeel en rationele uitpluizerij kent. Het is er, je weet het!

Mentaal

 • Je ervaart onrust bij teveel keuzes of (grote) veranderingen – Wanneer er plotseling veel op je bordje komt heb je de behoefte om nieuwe taken, plannen even in rust te laten ‘landen’. Deze tijd is nodig om de puzzelstukjes de juiste plek geven. Het hoogsensitieve brein probeert bij alles wat nieuw is de voor en nadelen af te wegen, risico’s te overzien of de consequenties in kaart te brengen. Wanneer je onder druk komt te staan in het geen er moet gebeuren kan dit aanvoelen als een mentale blokkade. Als HSP houdt je van routine, een plotselinge aanvraag voor een invaldienst op je werk kunnen je van slag maken.
 • Je kunt het groter geheel zien – Doordat het HSP brein nieuwe kennis samenvoegt met eerdere opgedane ervaringen/kennis zie je eerder bepaalde patronen of verbanden. Dit maakt je plannen/acties tot de puntjes toe kunt uitwerken.
 • Je hebt een sterke zelfreflectie – Na gedane zaken, acties of gesprekken volgt er zelfreflectie. Hoe is de situatie, het plan, je actie, het gesprek verlopen. Het brein neemt de hele situatie nog een keer onder de loep. Heb je met iedereen rekening gehouden? Hoe was jou rol,? Wat had er anders gekund of misschien beter?
 • Je hebt even tijd nodig in nieuwe situaties – In nieuwe situaties heb je even de tijd nodig om het geheel te observeren voordat je deelneemt.
 • Je denken gaat ‘out of the box’ – De oplossingen die je aandraagt voor problemen of vraagstukken zijn van een bijzondere, vaak, creatieve kwaliteit. Je komt met oplossingen waar de ander nooit bij stil had gestaan. Soms zo creatief dat de ander je even niet kan volgen.
 • Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel – Je voelt een grote verantwoordelijk voor de taken die je doet. Een HSP kan het resultaat/consequenties van zijn acties, keuzes of oplossingen doorzien. Dit maakt dat je er naar streeft om zaken af te maken, te verrichten. Ook binnen het gezin voel je deze verantwoordelijkheid. Jij bent degene die binnenshuis zorgt dat zaken geregeld worden. Het gaat hier veelal om de ‘kleine’ dingetjes die je gezinsleden vergeten of totaal niet belangrijk vinden. Toch maar even dat bloemetje regelen voor je zieke buurvrouw.

Emotioneel

 • Je wilt graag de harmonie bewaren – Een HSP houdt absoluut niet van conflicten. Bij alles wat je doet probeer je de harmonie te bewaren. Je houdt rekening met de belangen van de groep.
 • Je hebt een sterk empathisch vermogen – Bij HSP zien we een sterkere activatie van de spiegelneuronen, deze stellen ons in staat de ander te begrijpen. Als je  hoogsensitief bent kun je je in de ander zijn standpunt verplaatsen en de emoties die daarbij gepaard gaan zelf ook voelen.
 • Je bent gevoelig zijn voor verwachtingen van anderen – Een HSP is gericht op goed willen doen, in combinatie met het kunnen ‘lezen’ van mensen (weten wat er nodig is) zijn ze  gevoeliger voor de verwachtingen van anderen. Jezelf wegcijferen is je niet ongewoon om tegemoet te komen aan de ander.
 • Je raakt snel ontroerd door kunst en/of muziek – Muziek, kunst, een goed boek, een film kunnen je intens raken. Tot tranen toe geroerd zijn.

Spiritueel

 • Je bent gevoelig voor de sfeer in ruimtes of de stemming/energie van een ander – Ook al wordt er geen woord gewisseld, jij bent degene die weet hoe de sfeer, humeur van de ander of ruimte is. Het aanvoelen van deze energie of sfeer kan je overweldigen of beïnvloeden.
 • Je hebt veel tijd nodig hebben om te herstellen of op te laden na een taak/drukke dag/feestjes – Na actie heb je veel tijd nodig om te herstellen of opladen. Ook het denkwerk in het brein vraagt van je om gehoor te geven aan rust. Alleen op de bank, beetje mijmeren, dagdromen, voor je uit staren een wandeling maken.
 • Je hebt een sterke behoefte aan zingeving – HSP hebben een sterke behoefte aan zingeving. Dat wat ze doen moet waardevol zijn en is vaak belangrijker dan wat ze er voor terug krijgen (waarde in salaris)
 • Je hebt een voorkeur voor diepzinnige gesprekken en/of contacten – Gesprekjes over koetjes en kalfjes kunnen je al gauw vervelen. Je bent helemaal in je sas als je de diepte in kunt. Oppervlakkigheid en sleur in zowel werk als in relationele sfeer zijn niet echt jou ding.
 • Je hebt spirituele gaven – Een deel van de HSP heeft buitenzintuigelijke ervaringen. Ze voelen/ervaren entiteiten, engelen, gidsen, energieën en kunnen een gevoel van eenheid ervaren met het allesomvattende. Ze zijn helder-voelend, helder-wetend, kunnen helder-ruiken, horen of proeven.

Het bewijs dat hoogsensitiviteit bestaat is voor veel HSP een opluchting. De meesten hebben altijd al een gevoel van ‘anders’ zijn gehad en stuiten daarmee met regelmaat op onbegrip van een ander maar vooral ook richting zichzelf. Echter hoe fijn dit bewijs ook is, voor jezelf is het belangrijk te weten hoe je systeem werkt en hoe om te gaan met je eigenschap. Het is aan jou om hierin de juiste balans te vinden.