pura-coaching-bladeren-5

Het empathisch vermogen

pura-coaching-wandel-coaching-hsp-hss-hoogsensitiviteit-intens-waarneming-prikkels-groningen-empathie

Je spiegelneuronen in de praktijk.

Wie mij volgt op de socials weet dat we sinds kort weer een hondje hebben. Met dit gegeven ben ik dan ook weer met regelmaat in de dierenspeciaalzaak te vinden. Zo ook vandaag. Met mijn mandje, gevuld met kauwstaafjes en snacks loop ik naar de kassa. Tijdens het afrekenen wordt ik op de schouder getikt. Het is een oud-collega en het is bijna een jaar geleden dat we elkaar hebben gesproken. Wat er dan volgt is een aaneenschakeling van opwinding, blijdschap en enthousiasme. We hebben elkaar veel te vertellen en proberen in twee minuten een jaar informatie uit te wisselen. Zij heeft een hondje, oh wat leuk! Ik ook! Zij moet woensdag naar de dierenarts. Oh wat toevallig! Ik ook! Koffie doen? Ja, leuk! Nee, doe maar lunch! En neem je hondje mee! Ja, leuk! De kassamedewerker, die al die tijd staat wachten op mijn betaling, is zichtbaar blij dat de zaak is geregeld.

Alle hoogsensitieve mensen hebben een sterk empathisch vermogen. Met dit talent kunnen ze letterlijk in de schoenen van een ander gaan staan en voelen wat de ander voelt. (verdriet, blijdschap, enthousiasme, boosheid, machteloosheid enz.) Uit onderzoek door Bianca Acevedo, waar zowel sensitieve als niet sensitieve mensen werd gevraagd naar blije en verdrietige gezichten te kijken bleek dat sensitieve mensen meer activiteit hebben in het hersengebied, de insula. Daarnaast was er meer activiteit te zien bij hun spiegelneuronen. Vooral wanneer ze naar het blijde gezicht van een dierbare keken. De spiegelneuronen helpen je te begrijpen wat de ander denkt, voelt en doet.

Een time-out om tot besef te komen.

Terwijl ik naar de auto loop bekoeld het enthousiasme en komt de eerste twijfel naar boven: ‘’Is dit wel zo’n goed plan’’. Hoe graag ik ook wil bijkletsen hoezeer ik hier ook naar uitkijk, May is een pup en is nog maar anderhalve week bij ons. Het is een opvanghondje die toch een iets andere aanpak en aandacht nodig heeft. Het bezoek aan de dierenarts is genoeg excitement voor 1 dag. Nog voor ik de auto instap heb ik een streep door dit plan gezet. En dan is er nog mijn eigen agenda. Hoe vol staat die eigenlijk deze week? Na een eenvoudige optelsom besluit ik de afspraak te verplaatsen naar een moment dat May gewoon lekker thuis kan blijven en mijn agenda een iets rustiger aanblik heeft.

Voelen wat de ander voelt.

Dit meegaan in elkaars enthousiasme wordt veroorzaakt door de sterkere activatie van de spiegelneuronen.  Je spiegelt elkaars gedrag, in dit geval ons enthousiasme. Op rationeel gebied gebeurt in dit moment vrij weinig. Dat komt later, in mijn geval toen ik naar de auto liep. HSP weten met deze sterkere activatie niet alleen wat de ander voelt, ze kunnen het ook zelf voelen. Uit eenzelfde onderzoek bleek ook dat sensitieve mensen, wanneer ze naar het verdrietige gezicht van een dierbare kijken de gebieden in onze brein die met handelen te maken hebben ook meer activatie vertoonden. Dit betekend dus dat je het niet alleen voelt maar ook iets wilt doen!

Het empathisch vermogen van HSP is een groot goed. Je weet niet alleen wat de ander voelt maar vaak ook wat de ander nodig heeft om zich bijvoorbeeld weer beter te voelen. Het is een talent die zowel opgaat in positieve als negatieve ervaringen. In de dierenspeciaalzaak was dit een positieve ervaring, al moest ik er later wel eventjes het één en ander aan bijsturen. HSP zien hun empathisch vermogen vaak als last wanneer voortdurend overweldigd worden door de emoties van een ander. Ze trekken zich het leed van de ander dermate aan dat ze daarin niet meer kunnen onderscheiden wat van hen zelf is en wat van een ander. Oefeningen in lichaamsbewustwording, zoals aarden, mediteren, yoga, tuinieren, wandelen helpen te leren om bij jezelf te blijven. Wat is van mij en wat is van de ander is het beste uitgangspunt om ook echt iets voor de ander te kunnen beteken.