pura-coaching-bladeren-7

HSP, bestaat het echt?

book-1659717_1920

Uit onderzoek is gebleken dat de hersenen van hoogsensitieve mensen anders functioneren. Onderzoekers bekeken middels een fMRI- scan naar de activiteit in de hersenen en ontdekten dat bij het uitvoeren van bepaalde opdrachten er meer gebieden in het brein oplichten. (diepgaande verwerking) Mensen met de eigenschap hoogsensitiviteit denken dus gewoon anders/complexer, wat maakt dat ze door de omgeving nogal eens worden gezien als moeilijke denkers die over de meest eenvoudige zaken veel te diepzinnig en complex doen. Uit een vergelijkbaar onderzoek zag men dat de hersengebieden die betrokken zijn bij het empathisch vermogen een sterkere activatie vertoonde toen hoogsensitieven  werd gevraagd foto’s te bekijken die verschillende emoties (vrolijke en verdrietige gezichten) lieten zien. 

Deze sterkere activatie van spiegelneuronen, die ons helpen de ander te begrijpen, maakt duidelijk waarom hoogsensitieve mensen vaak aan een half of helemaal geen woord genoeg hebben om de ander te begrijpen en te voelen. Ze kunnen letterlijk in de schoenen van een ander gaan staan en dezelfde emotie ervaren. Deze activatie geldt zowel voor negatieve als positieve gebeurtenissen. Hoogsensitieve mensen hebben een gevoeliger zenuwstelsel, de middels de vijf zintuigen waargenomen stimuli licht, geluid, geur, smaak en tast komen bij een hoogsensitief persoon intenser binnen. De diepere verwerking in het brein stelt hen in staat om subtiele veranderingen waar te nemen, een beeldje wat op een andere plek staat of een niet pluisgevoel ervaren in een gesprek met iemand wiens woorden niet overeenkomen met wat fysiek wordt waargenomen. (Intuïtief vermogen)

Hoe weet je of je hoogsensitief bent?

Anders denken, anders voelen, anders weten

Het bewijs dat hoogsensitiviteit bestaat is voor veel HSP een opluchting, het is immers fijn te weten dat je niet gek bent. De meesten hebben altijd al een gevoel van anders zijn gehad en stuiten daarmee met regelmaat op onbegrip. Echter hoeveel onderzoek er ook nog gaat komen, voor de HSP zelf is het belangrijk te weten hoe om te gaan met de eigenschap. Je hebt geen HSP maar je bent ook niet alleen HSP. De wijze van opvoeding, je omgeving, als mede je andere persoonlijkheidskenmerken bepalen voor een groot deel in hoeverre je te maken krijgt met problematiek op dit gebied. De kennis van wetenschappers geeft ons een kijkje onder de motorkap maar het is aan je zelf om hierin de juiste balans te vinden. De wereld om ons heen wordt er niet bepaald rustiger op, sterker nog, hij gaat alleen maar sneller draaien. De hedendaagse tijd wordt gekenmerkt door een overvloed aan informatie, van latjes hoger leggen en sociale ”moetjes”. Er toe doen en erbij horen vertaald zich maar al te vaak naar wat we hebben bereikt en allemaal doen. Stilstaan is geen optie en in dat streven verliezen we maar al te vaak waar het echt om gaat. Er zijn genoeg mensen die dat niet meer kunnen bijbenen maar hoogsensitieven zijn daar extra gevoelig voor. Ze hebben niet alleen tijd nodig om hun taken goed uit te voeren maar ook tijd om na gedane arbeid te herstellen en bij te komen.

Een lege agenda in het vrije weekend? Voor veel mensen is dit een ondenkbare tijdsverspilling. Met een boek op de bank, een wandeling in het bos, doelloos op de dijk over de zee turen of gewoon even helemaal niets doen, hoe spannend is dat? Voor het aanzien mag daar verspilling liggen maar voor velen, en niet alleen HSP, ligt hier een enorme helende waarde.

De meeste HSP geven aan zich altijd al anders te hebben gevoelt, wat anders voelen dan precies inhoudt is vaak moeilijk te omschrijven. Aangezien het niet mogelijk is om iedere vermoedelijke HSP onder een scan te leggen begint de herkenning daarvan met lezen. Hoe aantrekkelijk de circulerende testjes ook zijn, de kwartjes vallen bij een goed boek. Wanneer je jezelf bij het lezen voortdurend betrapt op aha of oh momentjes zit je goed. Door het beschrijven van hun eigen ervaringen houden de auteurs je een spiegel voor, je ziet jezelf. 

Boekentips:

  • Voluit leven met hooggevoeligheid (Susan Marletta Hart)
  • Prikkels bijten niet – Hoogsensitieve-HSS (Saskia Klaaysen)
  • Hoogsensitieve personen (Elaine Aron)
  • Het hoogsensitieve brein (Esther Bergsma)