pura-coaching-bladeren-5

Intens genieten

pura-coaching-blog-intens-genieten

Eén van de vele fijne voordelen van HSP zijn is het intens genieten van kleine dingen en het kunnen varen op de positieve uitwerking daarvan.  Afhankelijk van persoonlijke voorkeuren kan dit het kopje thee zijn die je partner je inschenkt, de blik in de ogen van je huisdier, een vlinder die op je hand landt, de koolmeesjes die zich tegoed doen aan het wintervoer, een compliment over je werk, eten, muziek, kunst of zoals voor mij het bos. Tijdens één van de weinige winterdagen, die we tot nu toe gehad hebben, was ik met mij echtgenoot een weekendje weg naar de Veluwe. Het was al laat in de middag toen we besloten om nog een wandeling in het bos te gaan maken. De dagen waren grijs en grauw en het zou niet lang meer duren tot de donkerte zijn intrede zou doen. Het had een klein beetje gesneeuwd, wat maakte dat er op het bladerendek een laagje glinsterend rijp lag. Dit natuurlijk, lichtgevend verschijnsel gaf ons net iets meer tijd. De Veluwe is prachtig en het gebied waar wij verbleven had een bijzondere mooie glooiing.

Het gevoel van ‘gedragen’ worden is zo waanzinnig mooi!

Zodra ik het bos inloop ben ik daar. Het is een soort van thuiskomen overgoten met een saus van rust en kalmte. Het wit op de bladeren, de grootsheid waar ik in loop heeft een bijna magische uitwerking op mijn gemoed. Ondanks dat het gebied heuvel op gaat heb ik er geen idee van dat de ademhaling en hartslag versnellen en ik wat kracht bij moet zetten om door te stappen. Het waarnemen beperkt zich niet tot het zien van glinstertjes in het mos, patroontjes in boomschors, voetstappen op het zandpad, afgevallen blad of een verdwaalde mestkever. Het is een explosie van ruiken, voelen, horen, proeven en alles komt tegelijk binnen. Opgaan in een moment als deze voelt bijna als een eenheidservaring. Hoewel het handig is om op dit late tijdstip in een vreemd bos de routepaaltjes in de gaten te houden overheerst het gevoel van ‘gedragen’ worden. Het brein is in rust, het voelt veilig en vertrouwd. Dit soort momenten zijn zo bijzonder mooi, het valt niet onder woorden te brengen welk waanzinnig gevoel er door je heen gaat als je zo opgenomen bent in het moment van ‘beleven’. Het raakt ieder vezeltje, celletje in je lijf. Het is buitengewoon genieten, tot tranen toe geroerd zijn.

De intensiteit waarmee het leven binnenkomt is niet voor iedereen gelijk

Wat ben je weer emotioneel, soft, gevoelig, wat een aanstelleritis om, in dit geval, een bos. Zomaar even wat uitspraken die veel HSP gedurende hun leven horen. In veel gevallen zo vaak (vooral in de kindertijd) dat ze het zijn gaan geloven en met dit geloof de eerste muurtjes ter bescherming van zichzelf zijn gaan trekken. De intensiteit waarmee het leven binnenkomt is echter niet voor iedereen van dezelfde vergelijkbare waarde. Het waarnemen van en de diepgaande verwerking in het brein van prikkels (informatie) maakt dat je in zijn totaliteit ervaart. Het positieve effect daarvan stopt niet bij de beleving aan zich. HSP kunnen niet alleen heel lang nagenieten, bij de herinnering aan kunnen ze weer in dezelfde beleving stappen, opnieuw voelen en ervaren.

Even sterk zijn, kop op, het leven gaat door

Het tegenovergestelde is ook waar. Een negatieve gebeurtenis: verlies van baan, een scheiding, afscheid van een dierbare, kritiek, ziekte, een conflict komt met dezelfde kracht binnen als de positieve ervaring. Is er in het positieve geval veel tijd van (na)genieten, in het negatieve is er veel tijd nodig om te verwerken en te herstellen. Terwijl tijd een menselijk verzinsel is en dus eigenlijk helemaal niet bestaat is dit toch het item waar we voor ons gevoel altijd tekort aan hebben. Tegenwoordig moet het snel, tijd om stil te staan bij je gevoel, je verdriet is er niet. Het leven gaat immers door!! Wellicht gaat een deel van de bevolking hier goed op maar voor de meeste mensen, niet alleen HSP, zou het goed zijn hier toch eens wat vaker bij stil te staan. Gewoon in dat moment zijn, niet wegduwen, goed praten of afleiding zoeken. Gewoon ervaren, net als de positieve dingen in het leven.

Het ervaren van het positieve effect van je hoogsensitiviteit is voor HSP heel belangrijk. Hoe meer je kunt genieten, dus hoe meer positieve ervaringen je opdoet, des te beter kun je de negatieve opvangen. Je bouwt hiermee een netwerk op die je veerkrachtiger maakt. Vergeet niet dat de intensiteit van tegenslag uit dezelfde bron komt waarmee je ook onwijs kunt genieten.