pura-coaching-bladeren-5

Wat een krachtdier je wil vertellen

pura-coaching-blog-krachtdieren

De buizerd schittert in het logo van Pura Coaching en dat is een niet zomaar uit de lucht gegrepen afbeelding. Het dier kwam op mijn pad in een periode dat ik wel wat hulp kon gebruiken. Het stikt hier op het Groninger landschap aan prachtige roofvogels maar op enige moment viel de buizerd mij keer op keer op. Dat zien ging gepaard met een diep gevoel dat deze prachtige vogel een boodschap met zich mee droeg en wel een hele persoonlijke. Wat wilde het mij vertellen?

De imposante vliegenier

De buizerd is een roofvogel die in spirituele zin een boodschap van dood en wedergeboorte draagt. Het gaat in deze niet om een fysieke dood maar om het loslaten van oude belemmerende overtuigingen en een nieuwe visie ontwikkelen. Daarnaast laat de buizerd je weten dat er meer is dan dat je nu ziet. Hoe je dit interpreteert is natuurlijk geheel afhankelijk van de situatie waar je je in bevindt. Deze imposante vliegenier wordt ondanks zijn krachtige uitstraling vaak van onderen aangevallen door kleinere vogels. Wat er op zou kunnen duiden dat je je naar beneden laat halen door mensen die jou doen en laten afkeuren. Wees je ervan bewust dat dit altijd om mensen gaat die in de diepte een angst met zich meedragen. Een ander bekritiseren, afknallen of domweg negeren heeft altijd te maken met ego-poetserij waarmee de ander zijn eigen angsten probeert te maskeren. Jou ‘zijn’ is te direct, te veel, te eerlijk, te confronterend voor de ander. Je schotelt een spiegel voor waarin de ander zijn eigen tekortkomingen ziet.

De boodschapper

De buizerd heeft mij in die tijd enorm op weg geholpen. Mijn eigen leven beziend moest ik constateren dat er nogal wat laagjes aan bescherming waren opgebouwd in de vorm van altijd goed willen doen wat zich uitte in please-gedrag. Mij voortdurend conformeren aan een wereld die ik vanuit mijn gevoel toch totaal anders zag en ervaarde. Het niet uitspreken van spirituele gaven uit angst voor gek verklaard te worden. Het dier bracht mij keer op keer terug naar een plek waar ik mij bewust werd van mijn eigen gedrag. Jezelf bezien is niet altijd even makkelijk maar de vogel zorgde er op zijn eigen manier wel voor dat , ook al had ik er geen zin in, er geen ontkomen aan was. Gewoon vlak voor je autoruit langs scheren of nog brutaler, in je tuin vliegen. Met de ontmoetingen groeide het besef, het weten dat niets zomaar is of gebeurd. Dat alles wat in je leven gebeurt een reden heeft en dat het aan jou is om dat te bezien. Als je drie keer  je hoofd aan dezelfde steen stoot zou het wel eens heel verfrissend kunnen werken om te kijken waarom je je toch steeds aan hetzelfde stoot. Het opduiken van de buizerd is een reminder. Het zegt, volg je eigen koers, luister naar je hart, laat je ziel spreken, weet dat er meer is dan dat je nu ziet, weet dat je gedragen wordt.

Als symbool

Gaandeweg onze ontmoetingen bedacht ik mij dat de vogel ook een ontzettend mooi symbool is voor mijn eigenschap. Een HSP met een avontuurlijke kant. Een buizerd zien we vaak langs de weg op een paal zitten. Vanaf deze hoogte heeft hij een goed overzicht, bepaald hij zijn koers en bedenkt hij in alle rust zijn strategieën voor de jacht. Dit is de HSP-kant die tijd nodig heeft om zijn stappen te analyseren, te overdenken, te checken. De risico’s en voor en nadelen te bezien. En dan, na uren op de paal, vliegt hij uit. Hij komt in actie, de jacht is begonnen. Een HSP met een avontuurlijke kant is iemand die hoogsensitief is en de eigenschap High Sensation Seeker heeft. Dit is de kant die actie wil, die wil ervaren, die wil doen, die wil uitvliegen. Deze twee totaal verschillende eigenschappen zorgen vaak voor innerlijke tegenstrijdigheden. De ene kant heeft veel tijd nodig om na te denken en vooral ook rust om na gedane actie te herstellen. Die zit graag uren op een paal. De andere kant (HSS) denkt, gaan met die banaan. Die wil actie, die wil uitvliegen, ondernemen, die wil ervaren, die wil doen. De grootste uitdaging voor een HSP met een avontuurlijke kant is om naar beidde te luisteren en hier gehoor aan te geven. Over en onderprikkeling wisselen elkaar soms in rap tempo af. De ene keer is er teveel rust wat niet prettig voelt, en vervolgens is er een teveel van wat je maant om je herstel en rust te pakken. Het is een balansvoering met de nodige uitdaging maar je eigenschap goed kennende, bewust zijn van je behoeftes en noden, als wel het goed leren kennen van de signalen van je lichaam maakt dat je in overvloed kunt genieten van de vele talenten die het met zich mee brengt.

Hoe weet je wat jou krachtdier is?

De meeste mensen hebben de neiging om alles weg te rationaliseren. Voor veel komt dit uit een behoefte van alles willen controleren. Het is een manier van denken waarin ze zichzelf veilig wanen. Ach, het is maar een vogel, die zijn er zoveel. Tuurlijk vliegt hij ook door tuinen en scheert hij ook wel eens voor je auto langs. Op deze manier zetten ze niet alleen een kader om het voorval aan zich, ze zetten ook een kader om hun leven. Binnen een denkwijze als deze is immers geen enkele ruimte voor (persoonlijke) groei en dat is ook precies de bedoeling. Persoonlijke ontwikkeling vraagt namelijk om bewustwording van je eigen gedrag en daar hebben de meesten niet zoveel trek in. Vaak omdat de belemmering van hun groei is gelegen in een diepgewortelde angst voor hun eigen kwetsbaarheid en onhebbelijkheden. Dit zijn de zwart/wit denkers. Het is dit of dat, en zo is het. Wanneer je jezelf traint om open minded en in een volledige acceptatie van jou ware essentie de wereld te betreed voeg je kleur toe aan je eigen bestaan. Niets is wat het lijkt en niets gebeurt zomaar maakt een pad vrij voor bewustwording, zelfontwikkeling en spirituele boodschappen. Waarom valt je oog toch steeds op die ene vlinder en waarom huppelt dat roodborstje voor je uit. Vanuit het hoger bewustzijn, de verbinding met het allesomvattende zul je  ‘weten’ wanneer het voor jou is. Zoek de spirituele betekenis van het dier op en kijk eens welk een boodschap het draagt voor jou leven.