pura-coaching-bladeren-5

Wat is het default netwerk?

puracoaching-wandel-coaching-hsp-hss-hoogsensitiviteit-intens-waarneming-prikkels-groningen-drenthe

Het jaar 2023 had voor ons niet beter kunnen beginnen dan met het blijde nieuws dat we opa en oma worden. Dit verheugende bericht leidde ertoe dat de familiewieg van zolder werd gehaald. De ruim 60 jaar oude vertrouweling, waarin ik zelf mijn eerste maanden bedrust heb genoten, is echter toe aan wat vernieuwing. Een likje verf, een nieuw matrasje en wiegbekleding. Dit laatste item is wellicht nog wel de meest uitdagende want waar vind je een patroon. Dr. Google weet alles, toch? En dus startte ik een zoektochtje naaipatronen wiegbekleding en hemeltjes. Al gauw kwam ik er tijdens het scrollen achter dat dit een totale tijdsverspilling was. Iedere wiegje zijn eigen maat en dus zat er niets anders op dan zelf een patroon te bedenken.

Met de wieg pontificaal in de keuken streek ik neer aan de keukentafel. Mijmerend en met een blik op het framewerk probeerde ik een patroon in mijn verbeelding naar voren te halen. Op staan, om de wieg heen lopen en weer zitten fantaseren. Het brein laat af en toe zijn eerste ontdekkingen in gedachten horen waarna het vervolgens weer in een mijmerende stilte valt. En daar in die rust komen de eerste concrete ideeën naar boven. Het prototype krijgt vorm door middel van een oude dekbedhoes die ik in repen schuur en uit losse hand aan elkaar naai. Het patroon is in grote lijnen klaar.

Het default mode netwerk in actie

Het default mode netwerk (DMN) is het enige breinnetwerk dat in actie komt wanneer we niet taakgerichte activiteiten uitvoeren. Het DMN bestaat uit een aantal hersengebieden:

  • De temporo-parietal junction
  • De post cingulate cortex
  • De ventromediale prefontale cortex
  • De angular gyrus

Deze hersengebieden zijn betrokken bij o.a. het geheugen, zelfreflectie, je sociale positie ten opzichte van de ander bepalen, het verwerken van taal en het inlevingsvermogen. Het DMN is het sterkst geactiveerd wanneer er een beroep wordt gedaan op ons inlevingsvermogen. Het ervaren van (intense) emoties geeft een sterkere activatie in het default mode netwerk.

Het creatieve brein

Het DMN wordt ook wel het creatieve brein genoemd en dat is niet zomaar. Wanneer het DMN actief is ontstaan er de meest bijzondere, creatieve ideeën of heldere inzichten/plannen. Activatie van het DMN zien we dus als er geen taakgerichte activiteit wordt verricht zoals puzzelen op lastige vraagstukken of cognitieve taken als rekenen of leren schrijven. Het breinnetwerk komt op volle toeren wanneer we in een soort van mijmerende, dagdromende staat verkeren. Denk maar eens aan de momenten dat je onder de douche stond, voor je uit zat te staren op de bank of aan de wandel was en plotseling een oplossing, idee of creatief plan voor je zag. Het DMN komt dus in actie als jezelf in rust komt.

Wandelen activeert het default mode netwerk

Bovenstaande verklaard ook waar dat ene eurekamoment tijdens bijvoorbeeld wandelcoaching wegkomt. Je bent al dagen, weken, maanden aan het tobben over dat ene vraagstuk, conflict of keuze die je wilt maken en plotseling weet je het. Wandelen brengt je brein in beweging, je gedachtestromen komen tot rust. Het vertragende wandelen brengt je vanzelf in de mijmerijstand, het DMN activeert en hoppa …… daar is het antwoord waar je zolang naar gezocht hebt. De basis voor al mijn schrijven, bedrijfsvoering of ideeën voor oefening zijn ontstaan tijdens dit soort momenten van dagdromerij. Terwijl het er uit ziet alsof je niets doet wordt er dus wel degelijk gewerkt….. aan vaak de meest briljante oplossingen.