pura-coaching-bladeren-4

bore-out

Ziek van verveling

Een bore-out is precies het tegenovergestelde van een burn-out. Bij een bore-out krijg je een te weinig aan goede prikkels en wordt je ziek van verveling. De symptomen zijn vergelijkbaar met een burn-out wat maakt dat we er ons gemakkelijk in kunnen vergissen in wat we nodig hebben. Moeten we het bij een teveel aan prikkels het rustiger aan doen, bij een bore-out is het zaak om in actie te komen. 

HSP, hoogbegaafden, mensen met een laag zelfbeeld en weinig inzicht in hun eigen kwaliteiten zijn gevoeliger voor een bore-out. Onderprikkeling ontstaat wanneer iemand niet voldoende uitgedaagd wordt. Dit geldt niet alleen op de werkvloer, ook gezelschappen of relaties waarin oppervlakkigheid een hoofdrol speelt kunnen bij langdurige instandhouding leiden tot een bore-out.

 

‘’Wat buiten mij ligt kan ik niet veranderen, wat binnenin zit wel’’

Ellen Stoppels

Een bore-out tekent zich door verveling die men voor de buitenwereld vaak probeert te verbergen. We herkennen het in onszelf als we ons terugtrekken en uren doelloos over de socials scrollen, nog maar eens dezelfde serie bekijken en de dag keer op keer met hetzelfde futloze gevoel afsluiten. Je voelt je lusteloos en ervaart een gevoel van zinloosheid. Onderprikkeling is een naar gevoel, je kunt een bore-out voorkomen door jezelf tijdig aan te sporen een activiteit te gaan doen die je interesse heeft en uitdaagt. 

Kom in actie

 

  • Spreek je uit – andere mensen kunnen met verrassende ideeën komen
  • Breng structuur aan in de dag – maak een dagplanning
  • Onderneem activiteiten die je fysiek uitdagen – sporten
  • In plaats van scrollen – kijk met gerichte aandacht waar je interesse ligt, waar wordt je blij van?
  • Stel voor jezelf haalbare doelen – kleine successen worden beloond en motiveert om verder te gaan
  • Ga aan de slag met je zelfbeeld – een laag zelfbeeld gaat gepaard met weinig zelfvertrouwen en ondermijning van je kwaliteiten
  • Volg een cursus of training – buiten je comfortzone
  • Zoek inspiratie – Ga lezen, zoek naar mensen die een rolmodel zijn
  • Onderprikkelt door je baan – Zoek uit of het geen je doet nog voldoende uitdaagt, ga in gesprek met je werkgever of kijk welke mogelijkheden er zijn voor een andere functie of baan
ellen-stoppels-groningen-coaching-psychologie-zelfbeeld-hsp-stress-prikkels-persoonlijke-ontwikkeling