pura-coaching-bladeren-5

Hoogsensitieve-HSS

HSP met een avontuurlijke kant

Ongeveer 30% van alle HSP is prikkelzoekend. Binnen de hoogsensitieve-HSS zijn twee systemen actief. De één vertegenwoordigd de HSP kant die graag zorgvuldig en bedachtzaam is. Deze kant denkt diep na over het uitwerken van en de eventuele gevolgen van de te nemen actie. Deze kant wil goed doen en weegt nauwkeurig af.

Het andere systeem is de HSS-kant (High sensation seeker) en die wil graag actie, die wil ervaren, ondernemen en beleven. Het is de avontuurlijke kant van de HSP die de ervaring aan zich als een kick ervaart. Deze zijde floreert in het doen. 

Balans is het sleutelwoord

Alle HSP hebben een sterk gedragsremmend systeem (BIS, Behavioral Inhibition System). De hoogsensitieve-HSS heeft daarnaast ook een sterk gedragsactiverend systeem (BAS, Behavioral Activation System).  De twee systemen voelen als een soort van touwtrekken waarbij na een goede afweging de HSS zijde zal winnen. Het BIS en BAS worden ervaren als innerlijke tegenstrijdigheden, de één geeft gas en de ander staat met zijn voet op de rem. De één wil graag zo snel mogelijk, met parachute, uit het vliegtuig springen, de ander vraagt de piloot om nog een aantal rondjes te vliegen om de allerbeste landingsplek te zoeken. De hoogsensitieve-HSS zijn mensen die floreren bij nieuwe creatieve (complexe) ervaringen die hen uitdagen alle van nature verkregen kwaliteiten in te zetten. Tegelijkertijd hebben ze ook veel behoefte aan afzondering om tot rust te komen en weer op te laden. Daar waar het aan ruimte of uitdaging ontbreekt zal een hoogsensitieve-HSS zich al snel gaan vervelen en ligt onderprikkeling op de loer. Dit geldt zowel voor werk- als sociaalverkeer. Voor de hoogsensitieve-HSS is het vinden van een juiste balans, die hen behoed voor over-en onderprikkeling, prioriteit. 

De High Sensiation Seeker

De Amerikaanse psycholoog Marvin Zuckerman ontwikkelde in 1964 de Sensiation Seeking Scale. Deze test meet 4 kenmerken:

  • het zoeken naar sensatie en avontuur
  • het opdoen van nieuwe ervaringen
  • ontremming
  • verveling

Een sensatiezoeker scoort hoog op alle kenmerken. 

‘’Zij die dansen, worden voor gek verklaard door hen die de muziek niet horen’’

Friedrich Nietzsche